Çarşamba, Ekim 3

Kazım işlemi öncesinde yeraltından geçen kablo, boru ve fiberi nasıl buluruz.

Fabrikamızın kapsafığı alan geniş ve inşaat işleride bi o kadar çok. Çok sık şekilde kazım yapılırken kablo,  boru ve fiber kopması meydana geliyordu. Bir fiber kablonun kopması demek fiberin ulaştığı nokta ile minumum 3 gün iş gücü kaybı + 600 YTL gibi de fiber kaynak parası anlamına geliyor. Bu bilgi işlem açısından bir örnekdi. İşletmedeki makinelere giden 15000 volt elektriğin geçtiği kablonun kopması demek fabrikanın durması anlamımna geliyor ve her saniye para kaybediliyor. Lafı fazla uzatmayalım. Bu tarz olayların önüne geçmek için ingiliz malı C-SCOPE adı altında bir cihaz getirtildi. Faturasını görmemekle beraber cihazın 5000 ytl civarında olduğunu duydum. Cihaz 2 parçadan oluşuyor. Merkez ve uç. uç ünite merkez olmadan da araştırma yapabiliyor ama yerin 6 metre kadar derinine bakabiliyor. Merkezle beraber 7 metre derine bakıyor. Merkez ünite 33 khz de radyo yayını yapıyor ve uç üniteyi alıp merkezden 10 metre öteden başlayarak sütçü beygirlerinin bayır tırmandığı gibi yaylar çizerek aşağıda kablo olup olmadığını kontrol edebiliyorsunuz. Uç noktada hassasiyet ayarı var onu en düşük seviyeye getirip yay çizmeye başlıyoruz. Kabloyu buldugu zaman yarım metre civarında ötmeye başlıyor. hassasiyeti en fazlaya alıp buldugunuz yarım metrede ileri geri yapınca kablonun tam geçtiği yeri görebiliyoruz. Orada durup metrejı göstermeye yarayan butona bastığımızda yerin kaç santim aşağısında kablo olduğunu görebiliyoruz.

Ama

diyelimki aynı yerden üstten fiber gidiyor biraz altında enerji olmayan elektrik kablosu gidiyor en altdada enerji olan elektrik kablosu gidiyor. O zaman hangisinden daha güçlü sinyal alırsa o kadar aşağıda kablo var diyecek. Buda ooo daha o kadar metreye çok var diyen ekskavatörcü arkadaşın fiberi ve enerji olmayan elektrik hatlarını koparması anlamına geliyor.

Merkez üniteye takılan bilezik şeklinde olan ve fiber veya elektrik kablosuna geçen cihazı taktıkdan sonra uç üniteyle aramaya başlarsak ki burada sınır 20 km olduğu söylendi, bizim aramış olduğumuz fiber kablonun hangi istikameti takip ettiğini görebiliriz ve göçük gibi bi şey esnasında kablo altta koptuysa onuda görme şansına sahip oluruz.

ufak bi not: cihaz plastik kabloyu ve altını bulamıyor. Bakır demir kablo fiber optik kablo ve demir boru buluyor.




Powered by ScribeFire.

Hiç yorum yok: